onsdag 19 november 2008

Feeder, High

Feeder är ett brittiskt rockband som skapades i Wales 1992. Gittarist och sångare är Grant Nicholas, han var med och skapade gruppen tillsammans med trummisen Jon Lee. Kort därefter anslöt en tredje bandmedlem, Taka Hirose, basist.

På hitlistorna i Storbritannien har Feeder haft 24 låtar och åtta album. Mest publicitet har Feeder uppnåt med deras  tredje album, Echo Park, som släpptes 2001.

Januari 2002 tog Jon Lee sitt liv. Han hittades i sitt hem i Miami och en följd av detta blev att bandet inte gjorde någonting för resten av året. Albumet efter Jon Lees bortgång blev deras fjärde och kom att heta Comfort In Sound. Albumet handlar väldigt mycket om just Jon Lees bortgång. I och med att de saknade en trummis hjälpte Mark Richardson till och är nu också en medlem i bandet. 


Nu till mina egna åsikter och tankar.

Musiken Feeder spelar är Pop/Rock och den påminner väldigt mycket om bandet Foo Fighters. En stor skillnad dock är mellan Grant Nicholas och Dave Grohls röster. Dave Grohl har en mer grov röst och i vissa låtar av Foo Fighters skriker han, eller vrålar. Medans Grant Nicholas sjunger lugnt i många av Feeders låtar och jag personligen har aldrig hört han vråla eller skrika. En till sak som skiljer bandet åt är inspiration från andra band de fått. Feeder har tagit mycket inspiration från Smashing Pumpkins, medans Foo Fighters har fått sin från en äldre musikskala, såsom AC/DC, Kiss, Black Sabbath och The Beatles.

Fler likheter mellan banden Feeder och Foo Fighters är att båda inte bara är pop/rock utan också en del grunge. Några exempel på kända band från grungestilen är Pearl Jam och Nirvana, där förövrigt Foo Fighters sångaren Dave Grohl varit trummis.


Angående låtvalet. 

High släpptes som bandets fjärde och sista singel, den kom ifrån albumet Polythene. En av bandmedlemmarna (vet ej vem, tyvärr) sade att låten handlade om vänskap. Och det är något jag absolut kan hålla med om, för lyssna bara på den. Den är otroligt vacker och en låt jag verkligen gillar med Feeder. Det är också ett bra exempel på Grant Nicholas fina röst. Jämför den med Dave Grohl, tror aldrig han skulle klara låten lika snyggt och bra som Grant. Men! Jag säger inte att Dave Grohl är en dålig sångare. Det är han verkligen inte. Jag säger bara att han inte är lika bra på de lugna partier som Grant Nicholas.



Länk till låten


//Ralph

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du har kommit igång med bloggandet. Fortsätt så!

Anonym sa...

jag gillar det här med musik det kom till folkets lycka vid början av medelhavets begynning