måndag 19 januari 2009

Nationalteatern, Kolla kolla

Nationalteatern är en Göteborgsk teatergrupp och rockband. De bildades i Lund i slutet av 1960-talet och hette först Gorillateatern.  År 1961 bytte de dock namn, och då till Nationalteatern. 1971 flyttade gruppen till Göteborg med anledning att myndigheterna i Skåne krånglat för mycket. I början gjorde gruppen främst pjäser. Pjäser där politik framkom ofta. Men det var inte bara deras pjäser som hade politiska inlufenser heller, utan deras låtar också. Deras politiska åsikter var socialistiska och vänsterorienterade.

Första albumet kom ut 1972 och hette ”Ta det som ett löfte”. Albumet är dock inte deras mest kända album, utan det är ”Barn av vår tid”, varav låten med samma titel har gett dem mycket framgång. Nationalteatern är fortfarande aktiva som grupp, dock inte teatergrupp, den avvecklades 1993. Under 2007 gjorde dem över tio musikuppträdanden.

Låten jag har valt är "Kolla kolla" och är med på albumet ”Barn av vår tid”. Otroligt bra låt som är väldigt skön att lyssna på. Texten är otroligt bra och låten fastnar lätt i huvudet.

Till egna åsikter har jag inte speciellt mycket att säga. Jag lyssnar sällan på denna genre, proggrock, men Nationalteatern är ett undantag. Texterna är otroligt bra, och gillar att de inte gör musiken för att bli kända, utan uttrycker sig mycket och riskerar att bara bli omtyckta av de med samma åsikter som dem själva. Man märker att de inte bara vill tjäna pengar.


Länk till låten:
http://www.youtube.com/watch?v=GvguWb_l6-U


//Ralph

Inga kommentarer: